Ingrid Willemse

Voorgeschiedenis

Wat God niet schiep, schiep het doosje, zegt actrice en presentatrice Ingrid Willemse met een knipoog. Vanaf haar 14e leerde zij als mannequin en fotomodel on the job de fijne kneepjes van het vak. Door haar enthousiasme en creatieve aanleg werd zij naast haar modellenwerk al op haar 15e de vaste assistent van Joyce van Hee, een begrip in België en Frankrijk vanwege haar mannequin opleidingsinstituut en organisatie van fashionshows. Designers gaven Ingrid als model de bijnaam Bijou. Door de spelregels te kennen (de foefjes, fototrucages en handige tips) zag Ingrid Willemse het model-zijn als haar allereerste rol die zij zichzelf eigen maakte vanuit de kledingkist. Wie wil je zijn? Een vrouw die uiteindelijk een beetje iedere vrouw is! 

Samenwerkingen

Naast het werk via de modellenagency’s ontmoette Ingrid ook fotografen met wie zij een uitzonderlijke samenwerking ontwikkelde en die bijdroegen aan haar artistieke vorming. Zoals fotograaf Paul Kooiker, internationaal gelauwerd conceptueel fotograaf (o.a. Prix de Rome winnaar 1996 en de A. Roland Holst-Penning 2009 voor Beeldende Kunst), vertegenwoordigd door contemporary art gallery TegenBoschVanVreden. En aan de andere kant van het spectrum Govert de Roos, fotograaf van de sterren (o.a. winnaar Grote Paul Prijs 2009 en Ridder in de Orde van Oranje Nassau), die haar onderscheidend wist te portretteren voor een aantal covers en interviews.

Ballet, eerste liefde

Voor haar werk als mannequin en fotomodel heeft zij afstand moeten nemen van haar aspiraties om de balletacademie te volgen, waar zij destijds voor klaargestoomd was. Toch heeft die ballettraining voor een goede basis in professioneel opzicht gezorgd. Naast een training in discipline, heeft zij in haar performancetijd de dans als expressie alsnog kunnen inzetten. Daarnaast viel zij ook wel eens in bij een showballet.  ‘Alsof ik als ballerina acteerde. Puur fun. Ik vond het gewoon leuk om te experimenteren met mijzelf.’